Dračí úsvit

Šermířský a fantasy klub Hodonín

Poslední květnový den roku 2014 patří již tradičně k oblíbené hodonínské akci, Vodnímu království. Letos jsme se dočkali již 7. ročníku, tentokrát na téma Pohádkový festival v zámku a podzámčí. V tomto duchu se louka u slepého rameny Moravy za Zámečkem v Hodoníně proměnila na celý sobotní den ve spoustu drobných pohádkových království. Naše středověké ležení ovšem vyrostlo již v pátečním odpoledni, protože jsme jako domácí měli tu výhodu, že jsme mohli ze skladu dovézt všechny naše poklady a tajné trumfy. A ty bychom v sobotu nestihli nachystat. Vybaveni seznamem věcí a třemi naloženými auty jsme se dopravili na místo určení, vyložili vše na jednu velkou hromadu a jali se stavět stan. Naštěstí jsme měli k ruce šikovného muže v saku a s rudým motýlkem u krku, který „dodirigoval“ celou akci ke zdárnému konci.

Zdara motýlek

Zdara

Po pár dlouhých hodinách a několika kolech kladívkové hry „Zbouchni si svůj kolík“, jsme úspěšně postavili celé naše ležení. Přišel čas zaslouženého odpočinku a také prostor pro důkladnou diskuzi nad následujícím dnem a jeho harmonogramem 😉 Sobota ráno se nesla v duchu posledních příprav, přenesení do „naší doby“ a kradmém pokukování po ostatních účastnících Vodního království. A že se bylo na co koukat. Na druhé straně vody rostly stánky jako houby po dešti, na naší straně se sjížděla různorodá království, kejklíři a šermíři. Čas neúprosně chvátal a v jednu hodinu se již ležení vylidnilo, neb ti nejlepší z nejlepších museli doprovázet královnu Barboru I. na její cestě městem a táborem. V jejím průvodu se to jen hemžilo nádhernými šaty dvorních dam, různorodými kejklíři, šarlatány, čarodějnicemi a také podivnými zvířaty z dálného orientu (byl tam velbloud, no, a měl dva metry). Po tomto slavnostním průvodu nastal ten správný čas, abychom zaujali předem domluvená stanoviště a věnovali se malým zvědavcům z řad návštěvníků. Zajímavým úkazem bylo to, že rodiče byli mnohdy zvědavější než jejich dítka, sic se snažili to na sobě nedat znát. Dámy a pánové, rodičové, nebojte se nás! Nemaskujte svůj zájem jako zájem vašeho dítka, přijďte sami bez ostychu, všechny atrakce si můžete vyzkoušet také! A co že si u nás můžete vyzkoušet?

  • lukostřelbu
  • střelbu z kuše
  • oblékání do středověké zbroje (včetně potěžkání zbraní)
  • šerm (bezpečí a odborníci (včetně kněze) zajištěno!)
  • keramickou dílnu
  • nahlédnutí pod pokličku místního kuchaře (i když si nejsem jistá, jestli vážně chcete vidět, co v tom kotli vaří)
  • prohlédnout si středověké ležení

V tomto duchu jsme strávili celý sobotní den. Střídali jsme se na stanovištích a také u královny, která chudák ztratila hlas, a bylo jen na dětech, jestli ji dokáží vysvobodit. (Spoiler: Nebojte se, vše dobře dopadlo.) V ostatních královstvích to vypadalo celkem podobně, každé mělo své specifické atrakce pro děti (od vrhání seker po ukázku zbraní), na druhé straně řeky se dalo osvěžit lahodným mokem nebo zaplácnout žaludek výborným langošem, nakoupit nezbytné drobnosti (od keramických talířů na sýr, přes ručně dělané svíčky, po háčkované čepičky a šperky pro ženy). Svou ukázku tam měli také hasiči, kteří nabízeli podívanou do vnitřku svých aut. Den se postupně chýlil ke konci a nás čekala večeře, kterou připravil dvorní kuchař (ano, ten, co vyhrožoval, že vaří malé děti). Pak už nezbývalo, než naposled vystřelit a celou úspěšnou akci uzavřít.

Výstřel z děla

Výstřel

Doufáme, že stejně jako nám, se tady líbilo i ostatním, a že se uvidíme opět za rok na stejném místě, v podobném složení a s minimálně stejně spokojenými návštěvníky jako letos. A na závěr otázka pro poctivé čtenáře, kteří článek dočetli až sem:

  • Jak se líbila akce vám? 
  • Postrádali jste něco? 
  • S čím jste byli naopak spokojeni?

Více fotografií naleznete na: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.510136779086026.1073741837.303729016393471&type=3

Napsat komentář


Sponzoři

  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.