Dračí úsvit

Šermířský a fantasy klub Hodonín

Když jsem se u minulého článku ptal na vaše návrhy, dostal jsem jeden dosti komplexní: „Hoj, mám pro tebe návrh na další článek. Zajímavosti ohledně hradů. Např. který je největší, který byl postavený první, nejvíckrát dobytý, atp. =) Případně jestli tě napadne ještě něco k nim.“ Jedná se o dost obsáhlý dotaz. A proto, abych tento příspěvek neomezil na pouhý seznam rekordů, rozhodl jsem se, že se hradům budu věnovat postupně ve více článcích.

Začneme od hradu s velkým H. Nejvýznamnějším a také největším z českých hradů je Pražský hrad. Podle oficiálních stránek Hradu se jedná o největší hrad na světě. Avšak Guinessova kniha má za největší hrad Burghausen na rakousko-německých hranicích. Zde je problém s kritérii měření. Pražský hrad se pyšní celkovou plochou téměř 70 000 čtverečních metrů. Zatímco u hradu Burghausen je rekordní délka hradního komplexu, která dosahuje něco přes jeden km.

Burghausen - Nejdelší hrad na světě

Zpět ale na Pražský hrad. Jedná se o symbol české státnosti i sídlo hlavy státu. Jeho založení spojuje Kosmas de facto se vznikem přemyslovského státu a hrad v Praze tím získává přední postavení v českých dějinách.

Zde už ale předám slovo povolanějším a Vám nabídnu ke shlédnutí epizodu z pořadu Historie.cs, která se věnuje založení Pražského hradu: [VIDEO]

 

1 komentář

  1. Zdara napsal:

    Opět připojím anketní otázku: Který hrad, z Vámi navštívených Vám přijde zajímavý, pěkný, nebo který Vás jinak zaujal?
    Stejně tak se těším i na Vaše návrhy, podněty a připomínky ke Střípkům středověku.

Napsat komentář


Sponzoři

  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.